Kickbokslessen Ray Staring

De groepen 8 van Boomhut en Julianaschool hebben een drietal clinics gehad in kickboksen. Lesgever was Ray Staring. De eerste gedachte, die bij de meeste leerlingen opkwam, was; "o, lekker tegen elkaar aan trappen en stompen".

En dat was nu juist niet de bedoeling. De kinderen werd juist geleerd respect te hebben voor elkaar; waar ligt je tolerantiegrens, wat kun je aan en wanneer roep je 'stop! En luistert de ander dan ook? In ons dagelijks leven een normaal gebeuren zou je denken maar iedereen weet dat dit niet zo werkt. Via deze 3 lesjes probeerde Ray de kinderen hierin weerbaarder en sterker te maken. Je mag uitdelen maar je moet ook kunnen incasseren en respecteren dat de ander het soms niet meer leuk vindt. Ga met elkaar in gesprek en waardeer hierin elkaar!

In deze opzet is Ray geslaagd. De kinderen gingen op een goede manier met elkaar om; gaven aan wanneer ze het te hard vonden gaan maar konden ook hun tegenstander aanmoedigen om er juist wel een schepje bovenop te doen. Daarnaast gaf Ray duidelijk aan welke lichaamshouding je als beste kan aannemen om stevig te staan en waarbij je niet snel uit balans te brengen bent.

Konden ze dan hun energie nog wel kwijt? Ja ook hierin wist Ray de juiste snaar te vinden bij de kinderen. Hij hield goed de groep in de gaten en speelde perfect in op de sfeer. Via kleine aanpassingen had hij ze meteen weer in zijn greep.

Binnen de lessen hebben de kinderen zeker iets geleerd, al zijn 3 clinics wel te weinig om een goede vertaalslag te maken naar de maatschappij waarin we leven. De kinderen zelf hebben de lessen in ieder geval erg leuk gevonden gezien het fanatisme waarmee ze te werk gingen. 

Wanneer Ray de cursus Rots en Water kan combineren met zijn lessen in kickboksvaardigheden zoals boven omschreven, dan denk ik dat hij een succesvolle formule in handen heeft om tot een ijzersterk programma in weerbaarheidstrainingen te komen. 

Velp, juni 2007

Anke Brandsma,

Vakleerkracht bewegingsonderwijs.