De naam van mijn gym is ‘Kickboxing Arnhem’ (Kb Arnhem), en deze is gehuisvest in de gezellige dojo van Sportschool Kreijtz. Deze sportschool wordt sinds jaar en dag draaiende gehouden onder de bezielende leiding van Sensei Harry Kreijtz. Kickboxing Arnhem is in 1979 opgericht door mijn Sensei, Fred Royers en heeft in de loop der jaren vele kampioenen voortgebracht. Lees alles over deze rijke historie op: http://www.kickboxingarnhem.nl/KBAHistorie.html

 

Ergens in 1998 ben ik voor het eerst de dojo aan de sasboutstraat binnengelopen. Al moet ik zeggen dat ik het eerst wel wat moeilijk kon vinden. Dat kwam voornamelijk dat ik op zoek was naar een modern gebouw met een grote lichtbak aan de gevel. De dojo is echter een vrij onopvallend maar erg mooi historisch pand achterin de woonwijk Molenbeke. Vanaf station Velperpoort is het typische gebouw met het kerkelijke torentje slechts vijf minuutjes lopen. Indien je met de auto komt is het praktisch te parkeren aan de zijde van de Vosdijk.

 

Sensei Harry Kreijtz

Onze dojo heeft een erg hoog “Rocky-gehalte”. Ik vind het prachtig dat je tijdens de trainingen het gebrul van de vechters tot buiten op de straat kunt horen. En wanneer je binnenkomt tijdens een van de lessen komt de geur van zweet en thaise olie je in het gangetje al tegemoet. In de dojo zelf loopt de luchtvochtigheid vaak dusdanig hoog op dat het zweet letterlijk van de ramen gutst. Hier is geen overbodige pracht en praal, geen luxe en franje. Respect wordt er verdient door hard werken en eerlijk zweet. Geen plek dus voor praatjesmakers of opscheppers. Ik vond dit geheel behoorlijk indrukwekkend (en beangstigend) toen ik daar als groentje voor het eerst binnen kwam lopen, maar inmiddels beschouw ik de dojo als een soort van tweede huis. Een plek waar ik stuk ga, geniet van mijn sport, tot mezelf kom, mijn ei kwijt kan, mijn passie kan delen met anderen en vooral keer op keer mijn grens verleg tot ik er bij neerval.

In onze dojo doorloop je normaal gesproken eerst de beginners en de gevorderdengroep voordat je eventueel wordt toegelaten tot de wedstrijdploeg. Zo kun je trainen met mensen van vergelijkbaar niveau en krijg je dus alle kans je op een veilige manier verder te ontwikkelen. Ikzelf had echter de pech dat mijn toenmalige trainer Henk Lamers vond dat ik beter gelijk in de wedstrijdploeg kon beginnen. Geen tijd om te wennen dus, en ik had het gevoel dat ik moest vechten voor mijn leven. Niet dat dit hielp, aangezien ik mijn eerste training eerst door Fred en later nog een keer door Lex Wybenga naar de grond gestuurd ben.

 

Alle trainingen bij Kickboxing Arnhem zijn zwaar en er wordt erg veel inzet van je gevraagd. Om goed te kunnen kickboksen heb je een erg goede conditie nodig en om die te bereiken moet je nou eenmaal hard werken. Dat is overigens niet hetzelfde als veel incasseren. Vooral in de beginners- en de gevorderdengroep kun je prima aan je conditie werken zonder bont en blauw te worden. In de wedstrijdploeg ligt dat wat anders, maar daar is de doelstelling dan ook heel anders.  Ik ben ervan overtuigd dat kickboksen op onze manier niet alleen een bijdrage levert aan je fysieke conditie, maar dat ook je mentale weerbaarheid en je vermogen om tegenslagen in het leven te verwerken enorm toenemen door de zware trainingen.

 

Ik ben er trots op deel uit te maken van de wedstrijdploeg van Kickboxing Arnhem. In onze wedstrijdploeg begin je normaal gesproken ‘achteraan’ en naarmate je vordert kom je steeds meer ‘vooraan’ in de groep te staan. Dit is geen makkelijke route en ik ben dan ook blij dat ik die lange weg achter me heb liggen. Onze wedstrijdploeg zit nu eenmaal vol met zeer goede en talentvolle knokkers, en iedereen wil graag een plekje vooraan in de rij veroveren. Toch ben ik al mijn trainingskameraden enorm dankbaar voor al hun klappen, want zonder weerstand geen vooruitgang, en kampioen worden doe je nooit alleen. Een aantal van hen heeft op mij een bijzondere indruk gemaakt en die wil ik dan ook graag even noemen:

 

Mazhar Kamalizadeh          

Omdat hij een geweldige knokker is en een prachtig

karakter heeft. In mijn ogen een ware kampioen.

 

Dinto Hazel                          

Omdat hij tijdenlang voor mij de beste vechter in onze

dojo was. Niemand in zijn gewicht kon in de dojo tippen

aan zijn kracht en snelheid.

 

William Diender

Omdat hij me zoveel mishandeld en later zoveel geleerd heeft.

 

Lex Wybenga

Om zijn humor en zijn unieke gave geheel eigen technieken te ontwikkelen.

 

Marjolein Hulshoff

Om haar passie en gedrevenheid.

 

Derek Arhem

Om zijn mentale bewustzijn.

 

Radju Ramdjilal

Om zijn turbo-benen.

 

Haziz Domi

Om zijn levensgevaarlijke stoten.

 

Nu doe ik een boel mensen te kort door hen niet te vermelden. Neem me dat alsjeblieft niet kwalijk, het zou gewoon teveel worden iedereen hier te noemen. Hierboven staan puur de mensen die op mij de afgelopen jaren een bijzondere indruk hebben gemaakt.

 

Voor je het weet hoor je ongevraagd bij de ‘oude garde’ aangezien het voor maar weinigen is weggelegd deze sport langdurig op hoog niveau vol te houden. Toch heeft dat ook zijn voordelen. Zo geniet ik er bijvoorbeeld vreselijk van als ik zie met hoeveel plezier en passie de nieuwe lichting wedstrijdvechters elkaar verder helpt. Als de sfeer en inzet hetzelfde blijft voorspel ik nog vele kampioenen voor Kickboxing Arnhem!

 

 

 

"The more you sweat in training, the less you bleed in combat"